Rólunk


Egyesületünket 2011. július 8-án vette nyilvántartásba a bíróság, de tevékenységünket nem a ebben az évben kezdtük. 2006-ban alakítottunk egy Kézműves Kört, és egy másik egyesület szárnyai alatt dolgoztunk. 2011-ben viszont már úgy éreztük kinőttük ezt az egyesületet és külön utakon szeretnénk tovább folytatni. Így alakult meg a Kajárpéci Hagyományőrzők Egyesülete.
Az egyesület célja, tevékenysége:
Az egyesület, mint szervezeti keret járuljon hozzá
  • Kajárpéc szellemi értékeinek, tárgyi emlékeinek és történetének megőrzéséhez
  • a múlt és a ma is élő hagyományok felelevenítéséhez, ápolásához, tovább éltetéséhez
  • Kajárpéc kulturális, oktatási, ifjúsági, sport és más közéleti tevékenység körébe tartozó feladatok ellátásához.
A feladatok ellátásához szükség volt egy helyre, ahol a lelkes csapat által szervezett tevékenységek és programok lebonyolíthatóak lesznek. Találtunk is egy mesebeli nádfedeles parasztházat falunkban, ami erre a célra kitűnően megfelel. Ezt az 1896-ban épült parasztházat, ami eredetileg az Árvai család birtokában volt, értékmentés miatt megvásárolta egy nádazó. A több mint 100 éves vályogtömésből épült ház két szobából, konyhából, nyitott kéményes kemencéből és kamrából áll. Megállapodtunk a nádazóval, hogy rendbe tesszük és gondját viseljük, ezért cserébe az egyesület saját céljaira használhatja a házat. Sok szorgos kéz keze nyomán a ház újra élni kezdett.
Az eredeti terv megváltozott. Akkora lett az érdeklődés, hogy felmerült annak a kérdése, hogy a falunak szüksége lenne egy épületre a régi tárgyak megőrzéséhez, hagyományok újjáélesztéséhez és éltetéséhez. Egy helyre, ahova az egész falu hazajárhat, s melyben kovácsolódhat a közösség. Ez a varázslatos, nádfedeles házikó éppen megfelelt erre a célra. A hír futótűzszerűen terjedt: „Kajárpécnek tájháza lesz” s egyre többen jöttek s ajánlották fel a padlásokon porosodó féltve őrzött kincseiket, tudva, hogy itt méltó helyre kerülnek és látva, hogy az egyesület tagjai egy emberként minden szabadidejét feláldozva azon fáradozik, hogy a múltat megőrizze, azt éltesse. A ház nagyon hamar megtelt, s a tárgyakkal együtt visszaköltözött a múlt is az ódon falak közé. A ház immáron készen állt arra, hogy a jövő nemzedéke megismerkedjen ősei múltjával, déd és nagyszülei életével.
Az évek során az Önkormányzatnak sikerült megvásárolni a házat és közösen felépítettünk egy pajtát is, mivel a ház túl kicsinek bizonyult a sok régiségnek.
Egyesületünk az év folyamán több rendezvényt is szervez:
  • Húsvéti Kavalkád
  • Kézműves tábor
  • Szüreti nap- Tökfesztivál
  • Karácsonyi zenedélután
A rendszeres programok mellett évente részt veszünk a falu több eseményén és több csoport is megfordul nálunk, akik élményekkel gazdagodva, érzelmileg feltöltődve távoznak tőlünk.